Editörler

Dr. Mehmet Büyükafşar

1989 yılında Hatay’da doğdu. Yaşar Üniversitesi (İzmir) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünden 2013 yılında mezun oldu. Aynı sene Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2016 yılında “Türk Spor Basınında Cinsiyet Ayrımcılığı: Fotomaç ve Fanatik Gazeteleri Örneği” isimli tez çalışmasıyla Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2016 yılında yine Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda başladığı doktora eğitimini 2019 yılında “Haber ve Doğruluk İlişkisi: ‘Yalan Haber’ ve Haber Doğrulama Pratikleri” başlıklı tez çalışmasıyla tamamladı ve doktor unvanı kazandı. Halen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde görev yapmaktadır. 

Dr. Tahsin Eren Sayar

Araştırmacı, 2012 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema bölümünden mezun oldu ve aynı üniversitede Pedagojik Formasyon eğitimini tamamladı. 2016 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo TV Sinema Anabilimdalı Radyo TV Bilimdalı Yüksek Lisans Programını bitirdi. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Sinema Anabilim Dalı’nda başladığı Doktora eğitimini 2021 yılında tamamladı. 2016 yılından 2021 yılına kadar Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İletişim Sanatları Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2021 yılında beri aynı üniversitenin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Araştırmacının dijital oyunlar, yeni medya ve siyasal iletişim alanlarında çok sayıda kitap bölümü, bildiri ve makalesi bulunmaktadır.

Doç. Dr. Serkan Bayrakcı

2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilişim Bilim Dalında “Sosyal Bilimlerdeki Akademik Çalışmalarda Büyük Veri Kullanımı” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı.  2020’de aynı bölümde “Dijital Yetkinlikler Bütünü Olarak Dijital Okuryazarlık: Ölçek Geliştirme Çalışması” başlıklı teziyle doktor ünvanını aldı. Akademik ilgi alanlarını başlıca dijital okuryazarlık, büyük veri, sosyal medya ve veri gazeteciliği konuları oluşturmaktadır.  2014 yılından beri Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir.

Dr. Banu Sayar

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden 2013 yılında mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’ndan “Bir Alternatif Medya Mecrası Olarak Sosyal Medya: 140journos Üzerine Bir Araştırma” başlıklı tezi ile 2017 yılında yüksek lisans; aynı üniversite ve enstitünün Bilişim Anabilim Dalı’ndan ise “Yapay Zekâ ve Robot Teknolojisinin Gazetecilik Pratikleri Üzerindeki Etkileri” başlıklı tezi ile 2021 yılında doktora derecelerini aldı. Lisans öğrenciliğinden itibaren çeşitli basın kuruluşlarında gazetecilik yaptı. 2016-2018 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2018 yılından itibaren Yalova Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir.

Dr. Zeynep Zelal Kızılkaya

2005 yılında Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde birleşik master öğrenimini tamamladı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İletişim Bilimleri Anabilim Dalı’nda “Sosyal Ağlarda Annelik: YouTuber Anneler Örneği” başlıklı doktora tezini tamamladı. Kızılkaya, Muş Alparslan Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Anabilim Dalı’nda Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaktadır.

Çalışma alanları: yeni medya, kültürel incelemeler, toplumsal cinsiyet

Dr. Hacer Dolanbay

Malatya doğumludur. Lisans ve yüksek lisansını İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalında tamamlamıştır. 2011 yılında Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi ABD’de araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ABD’de doktora eğitimine başladı. 2017 yılında Tubitak 2214A doktora sırası bursu ile Amerika Birleşik Devletleri’de University of Rhode Island’da bulunan Harrington School of Communication and Media bölümünde bir yıllığına misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Aynı zamanda gittiği bölümün kurucusu olan medya okuryazarlığı alanının uzmanlarından Prof. Dr. Renee Hobbs ve mediaeducationlab adlı ekiple proje eğitimlerine katıldı. 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Antalya’da düzenlenen “Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı Hazırlama” çalıştayında uzman olarak öğretim programının güncellenmesi alanında aktif görev aldı.  Muş Alparslan Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışan Dolanbay, sosyal bilgiler eğitim ve öğretimi, medya okuryazarlığı ve eğitimi, beceri öğretimi, medya antropolojisi, değerler ve reklam analizi gibi konularda uzmanlığa sahiptir. Bu konularda yurt içi ve yurt dışında uluslararası yayınevleri tarafından basılmış birçok kitap bölümü ve makale çalışmaları bulunan Dolanbay’ın Medya okuryazarlığı eğitimi ile ilgili olarak yürütücüsü olduğu bir AB projesi mevcuttur. Şu anda ABD Dış İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen bir uluslararası projenin yürütücülüğüne devam etmektedir.

İletişim: Muş Alparslan Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı, Muş, Türkiye, hacerdolanbay@gmail.com

Dr. Alaattin Aslan

1986 yılında Elazığ’da doğdu. İlk ve ortaöğretimini İstanbul’da tamamlayarak 2010 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. 3 sene kadar öğretmenlik deneyiminin ardından 2013 yılında Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilişim anabilim dalında başladığı yüksek lisans eğitimini 2015 yılında Yeni Ekonomi Bağlamında Sosyal Ticaret: İş Modelleri Üzerine Bir Araştırma başlıklı tezi ile tamamlayarak yine Bilişim Anabilim dalında doktora çalışmalarına devam etmektedir. 2022 yılı Mayıs Haziran aylarında Dijital Etik Bir Model Önerisi başlıklı doktora tezini savunacaktır. 2014 yılından beri Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir.

Çalışma alanları: Sosyal Ticaret, Yapay Zeka ve Etik, Dijitalleşme ve Toplum, Dijital Etik

Dr. Burak Ünlü

1987’de İstanbul’da doğan araştırmacı, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde tamamladı. Mezuniyetinin ardından aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Radyo Televizyon Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başladı. 2013 yılında Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’ne araştırma görevlisi olarak atandı. 2015 yılında “TRT’nin Televizyon Yayınlarının Kamu Yayıncılığı Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı tezi ile yüksek lisans eğitimini tamamladı ve aynı yıl Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İletişim Bilimleri Anabilim Dalı’nda doktora eğitimini başlattı. 2022 yılının başında savunduğu “Dijital Okuryazarlık ve Mahremiyet Bağlamında Kırsal Bölgelerde İnternet Tabanlı Hizmetlerin Kullanımı: Kayseri Örneği” adlı doktora tezi ile bilim doktoru unvanını kazandı. Araştırmacı halen Erciyes Üniversitesi’ndeki görevini sürdürüyor ve “Sayfa Tasarımı”, “Grafik Tasarım”, “Web Tasarımı” ve “Temel Bilgisayar Kullanımı” derslerini veriyor.

Loading