AKADEMİK YAZIM ATÖLYESİ

Akademik Yazım Atölyesi

Dr. İlhan Süzgün

Teorik ve pratik boyutları ile güncel gelişmeleri ve yeni okuryazarlık arayışlarını ihmal etmeden araştırma ve eğitimi birlikte ele alan, bilimsel bilginin hayata aktarılmasını ve akademik çalışmaların uygulanabilir eğitim materyallerine dönüştürülmesini hedefleyerek eğitim, sosyal ve beşerî bilimler birikimine katkı sunmak amacıyla yayımlanan Medya Okuryazarlığı Araştırmaları Dergisi bünyesinde atölye ve okuma grupları ile çeşitli akademik ve eğitim çalışmaları yürütülmektedir.  Bu kapsamda dergimizin dil editörlerinden Dr. İlhün Süzgün’ün yürütücülüğünde Akademik Yazım Atölyesi planlanmıştır.

Akademik Yazım Atölyesi’nin temel amacı, atölyeye kabul alan akademisyen adaylarının ve araştırmacıların akademik metin üretme becerilerini tamamlamaya ve geliştirmeye katkıda bulunmaktır. Atölye’de, bir akademik çalışmanın temel unsurları olan makale konusunun tespit aşamaları, araştırmanın amaç ve kapsam belirlenimi, alıntılama tekniği, içerik öğeleri, düzenleme öğeleri, üslup öğeleri, dil öğeleri ve sözlü sunuşlar gibi yazılı ve sözlü anlatımın temel kuralları işlenecektir.

Katılımcıların belli bir referans sistemine bağlı kalarak akademik yazı yazma becerisi kazanabilmesine amaçlandığı için başvuru şartları arasında yer alan araştırma önerisinin APA-7’ye göre hazırlanmış olması gerekmektedir. Atölye’nin sonunda başvuru sırasında sunulan araştırma önerisinin yeniden yazılması ve değerlendirilmesi de hedeflenmektedir. Katılım ve müzakerenin öne çıkarılacağı Atölye’de, temel kavramlar sunulduktan sonra katılımcıların değişik metin türleri üzerinde tartışmaları ve sonrasında da bu türlerin farklı yönlerini çözümleyerek çalışmalarında uygulamaları beklenmektedir. Böylelikle katılımcılar, metnin üretim, dolaşım ve alımlanma pratiklerini bizzat deneyimlemiş olacaklardır.

Başvuru Takvimi: 15.07.2024 – 05.08.2024

Atölye Süreci: Haftada iki oturumla ile 12.08.2024 – 07.09.2024 tarihleri arasında atölyenin yapılması planlanmaktadır.

Başvuru Koşulları:

  • Lisansüstü programlara kayıtlı akademisyen adayları veya doktorasını tamamlamış araştırmacılar başvurabilir. 
  • APA 7’ye göre hazırlanmış bir araştırma önerisi metni (tez, makale veya tebliğ) ile başvuru yapılacaktır.
  • Kontenjan sınırlı olduğu için araştırma önerileri dikkate alınarak yürütücü tarafından eleme yapılabilecektir.
  • Kontenjan: 25.

Atölye Programı

1.Hafta
Tanışma ve Programın Genel Çerçevesi
Makale konularının sunumu

2.Hafta
Makale Taslağının Oluşturulması

3.Hafta
Örnekler Üzerinden Makale Analizleri

4.Hafta
Sözlü ve Yazılı Anlatımın Temelleri

5.Hafta
Yararlanılan Kaynaklar ve Atıf Sistemleri [APA örneği]

6.Hafta
Metin Analizi (Hikâye): Nikolay Gogol, Palto

Dr. İlhan Süzgün

Baskil’de doğdu. 2010 yılında Trakya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Osmanlıca yayımlanan Resimli Dünya çocuk mecmuası üzerine yaptığı çalışmayla 2013 yılında aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. 2014-2020 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Eleştirel Okuma ve Yazma Dersleri verdi. 2024 yılında Unutuluştan Kanona Ahmet Hamdi Tanpınar başlıklı teziyle doktorasını tamamlamadı. Birçok vakıfta Akademik Yazım Dersi veren İlhan Süzgün, Medya Okuryazarlığı Araştırmaları Dergisi’nin de Türkçe dil editörüdür. Akademik ilgileri arasında “Edebiyat Sosyolojisi, Erken Cumhuriyet Dönemi Edebi Üretim, Kanon ve Yayıncılık Tarihi” yer almaktadır.

Süzgün, İ. (2023).Türkiye’de edebiyat kanonu tartışmasının başlangıcı”, MSGSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, (28): 47-60.

BAŞVURU FORMU


Loading